Głównym celem imprezy jest popularyzacja tradycyjnych wyrobów mleczarskich, przywracanie do kulinarnego życia zapomnianych regionalnych smaków oraz edukacja producentów sera.
Goście będą mogli wziąć udział w warsztatach i wysłuchać prezentacji oraz wykładów, odbywających się w ramach seminarium. Nie zapomniano również o zabawach i konkursach dla najmłodszych w specjalnie przygotowanej dla nich strefie.
Podczas pikniku przewidziano degustacje serów i zupy serowej, a także możliwość zaopatrzenia się w różne rodzaje serów na stoisku kiermaszowym. Nie zabraknie również miejscowych trunków: miodów pitnych, nalewek czy regionalnych piw.
Wystawcy, którzy własnoręcznie wytwarzają swoje produkty, będą rywalizować w kilku kategoriach konkursowych. Oprócz producentów krajowych, znajdą się wśród nich również zagraniczni – z Litwy, Francji, Szwecji i Niemiec. W końcowej klasyfikacji jury oceni zarówno to, jak ser smakuje, pachnie czy wygląda, jak i pomysł na jego recepturę.
źródło: www.warmia.mazury.pl
Więcej informacji z Warmii i Mazur jest na stronie: warminskomazurskie.naszemiasto.pl
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?