Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1176 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia
Refundacja in vitro wchodzi już od czerwca i na ten cel przeznaczono spore środki. Procedura nie będzie jednak dostępna dla wszystkich kobiet chcący zajść w...
Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć
Nie pij tej herbaty! Sprawdź rodzaj i numer serii. Główny Inspektorat Sanitarny skontrolował popularne rodzaje czarnych herbat i wykrył zagrożenie dla zdrowia...
Unikaj tych ryb i owoców morza! Są bardzo szkodliwe dla organizmu
Pyszne i zdrowe? Niestety, sięgając po ryby i owoce morza powinniśmy pamiętać, że są one źródłem zanieczyszczeń o działaniu hormonopodobnym, które są szkodliwe...
Człowiek lepszy od maszyny. ChatGPT nie zdał polskiego egzaminu z interny
Sztuczna inteligencja coraz częściej pomaga ludziom w medycynie. Jest w stanie zanalizować dane, których nie przetworzy mózg, i znajdować w nich ważne wzorce....
Ta przypadłość dotyka znacznie więcej kobiet niż mężczyzn. Wpływa to na rytm dnia
Czy kobiety śpią gorzej niż mężczyźni? To nie tylko potwierdzone, ale wiadomo już, z czego wynikają różnice. Ten przegląd badań mówi wiele na temat tego,...
Technologia kontra ból. Nowe rozwiązanie dla pacjentów onkologicznych
Pacjenci chorzy na raka często cierpią na silny ból, który trudno uśmierzyć. Stosowane leki obciążają też organizm, dlatego poszukiwane są inne skuteczne...
Ocet jabłkowy na ratunek figurze. Zobacz, jak pić go bezpiecznie
Ocet jabłkowy to naturalny środek na odchudzanie. Trzeba tylko wiedzieć, jak go pić, a raczej jak pić wodę z octem jabłkowym. Taka kuracja przynosi wiele...
Ta choroba XXI wieku wpędza nas w otyłość! Dotyczy to szczególnie kobiet
Dlaczego tak trudno jest zmienić złe nawyki, jeść mniej, wybierać lepsze opcje? U kobiet częstą przyczyną problemów z dietą jest samotność. Problem ten jest...
To naturalny środek skuteczny w odchudzaniu. Znali go już nasi pradziadkowie
Wielkie liście, kłujące fioletowe kwiaty i „rzepy” zostające na ubraniach – łopian kryje w sobie skarby, które znajdują się pod ziemią. Korzeń tej rośliny,...
Przełom w wykrywaniu chorób serca! Popularne urządzenie wykryje niewydolność
Niewydolność serca można usłyszeć, ale nie wystarczy do tego ludzkie ucho. Z pomocą przychodzi specjalny sensor i aplikacja, która analizuje pracę serca i...